Окръжната прокуратура в Разград внесе обвинителен акт в Разградския окръжен съд срещу Станимир К., който като собственик и управител на фирма успял да изтегли неправомерно 210 329 лева ДДС чрез документи с невярно съдържание, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Разград.

Деянията по член 256, ал. 2, във връзка с ал. 1 и по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс са извършени като продължавани престъпления, а сумата на неправомерно изтегления ДДС е в особено големи размери.
Подсъдимият Станимир К. представял в НАП документи с невярно съдържание, с които заблудил данъчните инспектори, че изнася стоки в страни от Европейския съюз в продължение на две години. Реални продажби предаденият на съд бизнесмен не е извършвал. Разследването установило, че той има съпричастност в създаването и управлението на няколко фирми в чужбина, чрез които успял да извърши верижна измама.
След започване на данъчната ревизия на фирмата му подсъдимият я прехвърлил на безимотна жена с нисък социален статус в Разградско, като я въвел в заблуждение.
Предстои делото срещу Станимир К. да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.