На днешния 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването. Кампанията се провежда вече осма година, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград. Данните на Световната здравна организация сочат, че между 30 и 80% от хората на възраст над 18 години са с наднормено тегло в почти всички държави в Европа. То и затлъстяването са причина за над 1 милион смъртни случая всяка година. В България от наднормено тегло страдат 2 милиона възрастни, а 1 милион от тях са със затлъстяване. По данни на СЗО България е на 5-то място по затлъстяване при децата в Европа. Световната федерация за борба със затлъстяването прогнозира, че ако не се предприемат мерки, до 2025 г. у нас ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или затлъстели. Това означава, че 8000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.
Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем. То е причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразования, подагра, ставни, дихателни заболявания и др. В резултат на това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.
В Разградска област, съгласно оценката на здравословното състояние на организираните детски и ученически контингенти за учебната 2015/2016 г., наднорменото телесно тегло като процент се увеличава във всички възрастови групи – при децата от 3,8% на 4,7%, при учениците 7-14 години от 7,8% на 8,4% и при учениците 14-18 години от 5,4% на 8,1%. От регистрираните заболявания и аномалии при основния профилактичен преглед на децата и учениците затлъстяването е на първо място, включително и при включените в анализа класове – първи, седми и десети.

Съвети срещу затлъстяване

1. Закусвайте редовно сутрин, защото закуската дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата;
2. Хранете се разумно, без да преяждате;
3. Хранете се, без да извършвате други дейности, защото така не усещате кога сте сити;
4. Дъвчете бавно и добре. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити;
5. Избягвайте продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата гладна атака.
6. Пийте повече вода. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата.
7. Яжте повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола.
8. Намалете консумацията на мазнини.
9. Движете се. Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт.