46-годишният Станимир С. от днес е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с определение на Разградския окръжен съд. Най-тежката мярка за процесуална принуда на мъжа от село Китанчево бе поискана от Окръжната прокуратура в Разград след привличането му към наказателна отговорност за извършване на незаконна лихварска дейност и пране на пари /престъпления по член 252, ал. 2 и член 253, ал. 1 от НК/.

Обвиняем за лихварство е и синът на Станимир – 30-годишният Танер Г., чието участие е като помагач в престъпната дейност. След преценка на събраните до момента доказателства на Танер е наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

Престъпната дейност на баща и син станала известна на разследващите още през януари тази година, когато е образувано досъдебното производство. Тя се доказва и чрез използвани специални разузнавателни средства. Пред съда вече са разпитани и свидетели по делото. Те свидетелствали, че Станимир им отпускал заеми срещу месечна лихва между 5 и 10 процента, която била определяна според човека. Освен лихва закъсалият трябвало да остави като материален залог автомобила си с големия и малкия талон до пълното погасяване на кредита си.

При реализацията служители на ОД на МВР под ръководството на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Разград са намерили пред луксозната къща на Станимир автопарк от 22  автомобила, които са иззети. 11 от оставени като залог срещу заем коли са леки, а три – товарни. Отделно от тях Станимир и синът му Танер ползват други осем автомобила, сред които джип „Мерцедес“, „Ауди“ и др.

При претърсването в къщата разследващите са намерели и иззели и 500 грама златни бижута, лаптоп, левове и евро в брой на стойност около 20 000 лева, както и газов пистолет и няколко нотариални акта.

Станимир притежава с нотариални актове три къщи, има и около 8 декара земеделски земи. На името на съпругата му се води двустаен апартамент. Начина си на живот и средствата Станимир обяснил със субсидия, която получавал за отглеждане на животни. В двора му обаче са намерени едва 50 – 60 овце. 

Определението на Разградския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на лихваря от село Китанчево, подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.