800 кандидати за бране на ягоди търси испански кооператив на производители на плода от провинция Уелва, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Кандидатите трябва да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето, да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.

Работодателите предлагат брутна заплата в размер на 41,20 € на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход нетното възнаграждение е 39,71 € на ден. Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа. Работното време е определено на 39,5 часа седмично, разпределени в рамките на 6 дена  и почивка. В периода между 15 февруари и 1 юни при необходимост работодателят има право да изведе работниците си на полето и в неделя, ако се събират бързо развалящи се плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини. В този случай работниците трябва да почиват в друг ден от седмицата, ако са направили необходимите 39,5 часа.

Крайната дата за кандидатстване по офертата е 31 януари 2019 г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2019 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.

 Желаещите да работят в Кралство Испания следва да заявят своя интерес в бюрото по труда по местоживеене. Подробна информация за работното място може да бъде намерена на http://eures.bg, номер на офертата 34100, както и във всяка дирекция „Бюро по труда”.