По информация на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Разград, на 28.07.2020 г. са регистрирани три нови потвърдени случая на заразени с COVID-19 жители на област Разград.

Първият случай е жена на 66 г. от град Кубрат, община Кубрат. Потърсила е медицинска помощ на 25.07.2020 г. в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ – град Русе, където е хоспитализирана в отделението по инфекциозни болести. Взет й е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“, град Варна. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 (специализиран тест за наличие на заразата COVID-19) е положителен. Заразената има следните придружаващи заболявания:  захарен диабет тип II, артериална хипертония II степен и застойна сърдечна недостатъчност.

 Вторият случай е мъж на 79 г. от град Исперих, община Исперих. Потърсил е медицинска помощ на 27.07.2020 г. в Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград (МБАЛ – Разград, където е хоспитализиран в отделението по инфекциозни болести. Взет му е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е положителен. Заболелият има следните придружаващи заболявания: артериална хипертония II степен, захарен диабет тип II и мозъчно съдова болест и е в състояние след прекаран инсулт.

Третият случай е жена на 68 г. от град Разград, община Разград. Потърсила е медицинска помощ на 27.07.2020 г. в МБАЛ – Разград, където е хоспитализирана в изолатора на отделението по пневмология и фтизиатрия. Взет й е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е положителен. Лицето има следното придружаващо заболяване: артериална хипертония II степен.