„ДАРБА“ концерт с Теодосий Спасов Фолк квинтет и

ЗВУКЪТ НА ВРЕМЕТО Международен конкурс за вокална и инструментална музика 27-29 май 2022 В.Търново

Общото между тях са участниците: младите дарования Мартина Матева, Йордан Гавазов, Ренета Петрова, Пресияна Тодорова и Ивелина Атанасова от Класа по Вокално майсторство на Детелина Тодорова от Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ „Развитие 1869“.

Децата се представиха отлично в програмата на конкурса и на концерта.

Идеята за съвместния концерт, наречен „ДАРБА“ се зароди през 2020 година, когато Музикалната школа бе удостоена с високата награда за култура на Община Разград, на името на Никола Икономов, по повод 65-а й годишнина. Основана през 1955 г. Музикалната школа е една от културните марки на Разград. Тя е единствения в града образователен център с утвърдена, ефективна форма на индивидуално обучение по музика и солфеж.

Противоепидемичната обстановка възпрепятства честването на 65-а годишнина, то бе отложено, но за добро.

На 31 май Дарбата озари сцената и метафорично „взриви“ публиката в залата на НЧ“Развитие“. Идеята бе претворена, нещо повече – тя се превърна в кулминация на Майските празници на културата.

 Дарбите се изявиха в хармонично съзвучие.

Младият талант и високият професионализъм партнираха естествено и завладяващо в изключителния концерт на Теодосий Спасов Фолк квинтет и Музикалната школа.

Сцената бе озарена от чаровното сценично поведение на Марти, Данчо, Рени, Ивето и Преси. 

Чудеса, нарече Теодосий Спасов, изпълненията на децата,  деликатно предразположени от него и подкрепени от професионалния акомпанимент на Квинтета. Младите изпълнители бяха признати за солисти на Теодосий Спасов Фолк квинтет.

Виртуозни изпълнения във възходяща градация подариха големите музиканти на публиката в залата.

Теодосий Спасов кавал

Пейо Пеев гъдулка, сътворена от лютиера Деян Денчев

Иван Георгиев гайда,

Генадий Рашков тъпан

Християн Цвятков китара

Публиката изживя екстаз от енергията на жива българска музика, поднесена със сакрална дарба и любов. Аплодисментите бяха нестихващи, а благодарността на зрителите – възторжена!

Теодосий – световният виртуоз на кавала, творец с изключителна дарба, роден в Лудогорието и посланик на българската култура на всички континенти, включително Антарктида,

казва така:

Изкуството може да  лекува, възпитава, провокира.

Няма значение към каква професия си поел. Има нива на човешко усъвършенстване.

Самодейността, е първото докосване до изкуството, към което всички тръгваме по детски.

Покъсно ставаме чираци и калфи на това изкуство и стигаме до майсторлъка, до професионализма.

И накраядо артистичното ниво.“

Това изключително артистично ниво и високият професионализъм дадоха на нашата публика незабравима емоция, която пазим в сърцата си.

В Музикалната школа при читалище „Развитие 1969“ се пробуждат талантите на децата. Това е специфичен и отговорен процес. Дарбата е съкровище, което трябва да бъде открито, да се пази, да се развива с труд и търпение, за да бъде дарено на хората. Защото духовните потребности са на върха на социалната пирамида. Всички останали човешки дейности и потребности се подреждат от основата към върха и имат изключително важната роля да поддържат този крехък връх.

В тази връзка, са резултатите от участието в конкурса за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“ Велико Търново 2022.

Петима възпитаници на Музикалната школа, от Класа по вокално майсторство на Детелина Тодорова, завоюваха награди в престижния Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“във Велико Търново. В първия етап на форума, който се проведе в дигитална среда нашите  5 участници завоюваха призови места и бяха допуснати до присъствения конкурс от 27 до 29 май., където се състезаваха с 550 участници от България, Румъния, Япония, Южна Корея, Турция.

Професионално жури с председател Иван Лечев и членове Емил Странджев – композитор; Клавдия Василаче – вокален педагог от Румъния; Нели Андреева – народна певица и преподавател в НМА „проф. Панчо Владигеров“; Евгения Лечева – актриса и Галина Иванова – педагог, оцениха високите резултати на нашите представители и им присъдиха заслужени награди:

  1. Мартина Матева – Първо място в номинация „Фолклор“ първа възрастова група;
  2. Пресияна Тодорова – Първо място в номинация „Фолклор“ трета възрастова група;
  3. Ренета Петрова – Второ място в номинация „Фолклор“ втора възрастова група;
  4. Йордан Гавазов – Второ място и Специална награда втора възрастова група;
  5. Диляра Назиф – Първо и Трето място в номинация „Рок“ четвърта възрастова група;
  6. Мартина Матева и Йордан Гавазов – Първо и второ място в номинация „Дует“

Преподавателят по вокално майсторство госпожа Детелина Тодорова е отличена с Диплом за висок професионализъм в педагогическия и творческия процес на обучение.

Нейните възпитаници се върнаха от конкурса като победители и се качиха на сцената на концерта „ДАРБА“ , където пяха под живия акомпанимент на големите музиканти от Теодосий Спасов Фолк квинтет и бяха провъзгласени за негови солисти.

Ръководството на НЧ „Развитие 1869“ поздравява за успеха младите изпълнители Марти, Данчо, Рени и Преси и вокалния им педагог Детелина Тодорова. Изказва благодарност на родителите за грижите и подкрепата в процеса на обучение, и на сценичните изяви.