Вчера се състоя третото издание на най-дългото пясъчно бягане в страната – полумаратон Камчийски пясъци, организиран от разградския клуб „Зелена стъпка“, съобщиха от спортния клуб. В състезанието участваха над 100 участници.

Александър Спасов от София спечели надпреварата на 21 километра с време 1:34:43 часа, изпреварвайки шампиона от предишните две издания, Андрей Гридин. Участникът в олимпийските игри в Сочи, Гридин дойде в Камчия, след като в събота спечели първо място в планински маратон и въпреки умората, постигна време 1:37:54. На трето място остана Василе Апетроайе от Румъния с 1:38:42.

При жените най-бърза бе Тоня Цвяткова от отбора на Skisharki – основен спонсор на състезанието.

Тоня, която е от Севлиево, завърши за 2:01:55 часа. На четири минути от нея остана Цветелина Йорданова от Зелена стъпка, Разград, а трета се класира Здравка Божалова от Асеновград.

В 10-километровата надпревара безапелационен победител при мъжете стана Данчо Петров от Супер спорт, Варна, с 42:41 мин., следван от Гено Увардов от Пловдив (45:33) и Румен Стаматов от Варна (45:43). Виржиния Габровска от Варна спечели при жените с 55:25 мин., на секунда зад нея завърши разградското момиче Вероника Вълканова, а трета бе Веселина Йорданова от отбора на Skisharki (58:10 мин.).

В детската надпревара с дължина 2,2 километра се включиха 14 деца. А двама малчугани се престрашиха и участваха на 21 километра, придружавани от родителите си.

В деня преди състезанието, организатори и участници почистиха плажа край устието и събраха над половин тон отпадъци, които бяха извозени с помощта на Община Аврен.

Следващото събитие, организирано от клуб „Зелена стъпка“, е Лудогорският маратон на 30 юли в местността Пчелина край Разград, а на 3 септември ще се състои единственият трансграничен маратон между България и Румъния Via Pontica. Регистрацията и за двете събития вече тече.