Разград отново се превръща в столица на киселото мляко. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той припомни, че това е 21-то издание на най-атрактивното и чакано от разградчани и гостите на града събитие от общинския културен календар. Първият Панаир на киселото мляко се проведе през 2002 г. Прекъсване на традицията са наложи единствено заради Ковид-пандемията. В програмата на тазгодишния Панаир се запазват традиционните събития, но има и нови моменти и съпътстващи събития.

Откриването на Панаира е от 17,30 ч. на 26 юли, сряда, на площад „Независимост“. Непосредствено след него ще се проведе едно от новите събития – конкурс за най-добър производител на млечни продукти „Баш майстор“. Той е насочен към участниците в базара, който от сутринта ще е подреден между двата площада – „Независимост“ и „Момина чешма“. В 19,00 ч. пред Туристическия информационен център започва изборът на Кралица на киселото мляко. Той се извършва между представителки на танцовите състави, участващи във вечерните концерти. Победителката и двете й подгласнички повеждат дефилето от площад „Независимост“ към сцена „Ларго“ на площад „Момина чешма“, където от 20,30 ч. с ритуал „Добре дошли, приятели!“ започва концерт на състави от Турция, Хавай и Индия, както и на ТС“Елбетица“ към ЦПЛР ЦРД-Разград, ТК“Абритус“ към НЧ“Бузлуджа 2010“.

Общо на сцена „Ларго“ през трите дни ще видим над 150 танцьори от 7 държави.

Официални гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще са делегации от три от градовете-побратими на Разград: тричленна делегация от Кълъраш, Румъния, водена от кмета Мариус Григоре Дулче; десетчленна делегация от Авджълар, Турция, водена от кмета Туран Ханчерли; тричленна делегация от Одунпазаръ, Турция, включваща трима членове на съвета.