Състезанието започва от 10 часа на 23.10 в 6 различни направления /гари/. След края му Исторически парк ще поднесе тематична празнична програма за посетители и участници, с която ще отпразнуваме конните надбягвания. Допълнителна информация и снимков материал можете да намерите отдолу.

Времето е есенно и II международен турнир по стрелба с традиционен лък в Исторически парк внесе светлина в мрачните дни, с което слънцето изгря отново, за да ни стопли.

Конят е най-знаковото животно в българската военна история. Той е благороден, характерен и важен белег за нашия произход и наследство. Kоневъдството по българските земи е добре развито още от времето на траките. При прабългарите конят е почитан като свещено животно. Освен за война и придвижване конете при старите българи се използват усилено и за развлечение. Те участват винаги в празненства, състезания, надбягвания и военизирани игри.

Ще призовем светъл и слънчев ден на 23 октомври, когато екипът на Исторически парк, съвместно със село Момчилово и община Ветрино, организира ежегодните октомврийски конни надбягвания.

ГАРИ

Чистокръвни коне и техните ездачи ще премерят сили в 6 различни гари*:

I гара – 1600 метра – 2-годишни коне – смесена
II гара – 1600 метра – 3-годишни коне
III гара – 1600 метра – 3-годишни и по-възрастни коне
IV гара – 1000 метра – спринтьорска гара – възрастни коне
V гара – 2400 метра – 3-годишни и по-възрастни коне
VI гара – 1000 метра – общинска гара

*Надбягванията ще бъдат проведени със старт машина

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ

Надбягванията ще се проведат на писта, намираща се след новозасадената млада гора, част от събитието „Посади дърво, остани във вечността“, в посока Девня.

НАГРАДЕН ФОНД

I гара – 1000 лв.
II гара – 1000 лв.
III гара – 1000 лв.
IV гара – 1000 лв.
V гара – 1000 лв.
VI гара – 600 лв.

ПРОГРАМА

10:00 – Откриване на събитието и приветстване на състезателите

10:30 – 13:00 – Провеждане на надбягванията в 6-те избрани гари

За гостите и посетителите на състезанията Исторически парк ще предложи на своята територия празнична програма, която включва:

Начален час 14:30

1. Тракийски винен ритуал в единствения възстановен тракийски дворец в света с „Виното на боговете“

2. Демонстрация на средновековно въоръжение и бойни умения

3. Празничен концерт по случай конните надбягвания

4.  Демонстрации с хищни птици

* Желаещите да посетят и разгледат туристическият атракцион, както и да наблюдават празничната програма, е необходимо  да закупят на касите билети за вход.

За записване на участие в състезанието: 0879266152 (до 22.10.2021 от 08:00ч. – 20:00ч. всеки ден)

За други въпроси, свързани с организацията и програмата: info@ipark.bg или 0888533172

Поздрави,
On Thu, Sep 9, 2021 at 11:20 PM Йоана Захариева < yoana.zaharieva.ipark@gmail.com> wrote:
Здравейте!

На 25 и 26 септември Исторически парк събира съвременните пазители на едно от най-древните изкуства за II Международен турнир по стрелба с традиционен лък – най-големия по рода си на Балканите.
Стрелбата с лък е едно от най-старите изкуства, практикувано и днес. Нашите древни предци – траките, и техните наследници, прабългарите, са били умели стрелци с лък, които са дължали голяма част от победите си на умелото използване на това оръжие.  
Исторически парк е единственото място, където събития с такъв мащаб могат все още да се случват , защото паркът има несравнимото предимство пред да разполага с обширни отворени площи, съчетани с различни зони за отдих и развлечения, които не предполагат струпвания на маси. Това дава възможност за пълноценно преживяване на всеки посетител. Повече информация можете да намерите в приложения текст и снимки. Бъдете здрави,

Йоана Захариева
Специалист „Маркетинг и реклама“
Исторически парк АД
9000 Варна, България
с. Неофит Рилски