Танцов клуб „Северняци” към военния клуб в Плевен получи голямата награда на фестивала „Капанска китка” – наградата на кмета на община Разград Денчо Бояджиев. Приза връчи лично кметът Бояджиев. Той благодари на всички участници, организатори и публика за празника, сътворен днес и пожела здраве и още по-големи успехи на танцьорите.

Наградите бяха присъдени от жури, с председател Любчо Василев и членове Румян Занев и Чавдар Чанов.

Първата награда за клубове под 30 участници грабна танцовият клуб от село Айдемир. Второто място си поделиха танцов клуб „Марциана” от Девня и танцов клуб „Хоп и троп” от Бургас, а на трето място бе класирана фолклорна формация „Пагане” от Кубрат.

Наградата на организаторите на фестивала – Народно читалище „Бузлуджа 2010“ бе връчена на танцов клуб „Жарава” от Първомайци, а тази на танцов клуб „Абритус“ бе присоъдена на танцов клуб „Хоп и троп” от Бургас.

Танцов клуб „Настроение” от село Николаево получи специалната награда на Капанския ансамбъл за атрактивно представяне, а специалната награда на Еврогрейд – България бе връчена на танцов клуб „Фолклорна плетеница” – Попово.

Бяха раздадени и още няколко допълнителни награди за участващите клубове, осигурени от спонсори и партньори на фестивала.

Наградата на НЧ „Делиорман 2014” получи танцов клуб „Мерак” от Монтана, на фирма „Лазаров” – клуб за фолклорни танци „Балкани” – Трявна. Наградата на Работилничка за подаръци „Наделие арт” бе връчена на танцов клуб „Ахинора” – Исперих, а на ресторант „Лес” – на танцов клуб „Пагане” от Велико Търново.

За високи постижения и по повод 70-годишнината му ръкодовителят на танцов клуб „Абритус” Кънчо Върбанов бе удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Фестивалът бе закрит с концерти на танцов клуб „Абритус” и Капанския ансамбъл.

Шестото издание на Националния фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора се проведе днес в Общинския културен център в лудогорския град. Организатори на проявата са Народно читалище „Бузлуджа 2010“, танцов клуб „Абритус“ при читалището и община Разград. В надпреварата участваха 13 танцови клуба от страната.