В събота игралците от Детския танцов ансамбъл „Лудогорче” към Капанския ансамбъл – Разград, заминават за участие в Международния фестивал в община Пендик в азиатската част на мегаполиса Истанбул. Фестивалът е част от програмата за Деня на детето, който в южната ни съседка е на 23 април.
Трийсетте момичета и момчета от „Лудогорче” от трети до осми клас, всички от ОУ „В.Левски”, ще се представят във фестивалната програма с четири танца – два масови и два камерни. Всички заедно ще танцуват „Български ритми” на хореографа Стефан Желязков и „Дунавски ритми” на Иван Донев, близначките Ася и Симона – внучки на дългогодишния ръководител на състава Стефан Иванов, ще се представят танца „За деца”, също на Иван Донев, а Мартина, Кирил, Димана и Калоян ще изиграят „Камерна ръченичка” на Петър Григоров.
Групата ще водят ръководителят на „Лудогорче” Павлин Занев и помощниците му Цветелина Дечева и Светломир Петков. Корепетиторът Иван Русев ще има отговорната задача да подава ритъма на децата в пищното дефиле по улиците на Пендик в началото на фестивалната програма.
На 23 април Турция чества като национален празник Деня на националния суверенитет и на детето. Традицията е поставена от първия президент на страната Кемал Ататюрк през 1920 година, за да отбележи откриването на парламента и да зарадва осиротелите по време на войните бедни деца. От 1979 година насам децата в Турция празнуват своя ден заедно със свои връстници от цял свят.