Разград отбеляза Световния ден за борба със СПИН в петък, с флашмоб организиран от Община Разград, Общински съвет по наркотични вещества и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Участници бяха над 80 ученици от професионалните гимназии на територията на град Разград, които с помощта на червени балони изписаха червената лентичка, която е знак за съпричастност към хората носещи вируса на ХИВ. След това младите хора раздаваха превантивни материали и балони с послания на жителите на града.

Във всяко училище имаше организирани различни мероприятия по темата ХИВ/СПИН и се раздаваха информационни брошури.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, отбелязва 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.