С тържествена програма и ритуал за поднасяне на венци и цветя в Разград бяха отбелязани 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Събитието се проведе на площад „Възраждане“, където тържествено слово произнесе председателят на Общински съвет Разград Надежда Радославова. В него тя посочи, че „Съединението е един от най-ярките актове на самосъзнание, на мисъл, на кураж…“ и допълни, че „Днес, 133 години след онзи 6-ти септември през 1885 година, когато се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия, ние мислим, чувстваме в нашата свободна и обединена родина, заради която хиляди българи оставиха личната си съдба, но не и общия идеал. Тази обич е най-святата, най-могъщата в сърцата на онези, които дръзнаха да предпочетат действието, на глас изрекоха волята си и загърбиха малодушието и примирението.“

Директорът на РИМ Разград Галена Радославова и главният уредник Нели Николова споделиха исторически факти свързани с датата 6 септември 1885 г.

Отбелязването на празника продължи с ритуал по поднасяне на цветя и венци. От името на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев венец поднесоха заместникът му Ердинч Хасанов и секретарят на Община Разград Нели Добрева. Ритуалът продължи с полагане на цветя и венци от името на: храм „Свети Николай Чудотворец“, народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, народния представител от БСП за България Денчо Бояджиев, Асим Адемов-член на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент. Венци положиха и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместникът му Нурие Црънгалова, председателят на ОбС Надежда Радославова, общински съветници, представители на политически партии, институции, организации, граждани.

Музикална програма представиха ТК „Абритус“ с ръководители Кънчо Върбанов и Емилия Русева.