И тази учебна година започва с подарък от Община Разград за първокласниците. На чиновете на 422 деца ще има книжка „Български народни приказки“ с послание от Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев. „Приеми тази книжка с приказни герои и весели приключения като сърдечен дар от мен. С буквите, създадени от братята Кирил и Методий, ще откриеш поуките и тайните, скрити сред нейните страници. Бъди трудолюбив и прилежен ученик! Обичай и се гордей с родния си край и с България“ – се казва в посланието на градоначалника.

Книжката включва 6 приказки, свободно преразказани от Наско Якимов, илюстрациите са на Катерина Милушева, издадена от издателство „Славена“. „Кума Лиса и Ежко Бежко“, „Косе Босе“, „Тримата братя и златната ябълка“ са сред приказките в книжката.

По информация от отдел „Образование и спорт“ в Община Разград в петте основни училища и СУ“Христо Ботев“ в областния град към 7 септември са записани 356 първокласници, в петте селски училища първолаците са 66.

Общият брой на учениците в общината е 5695, от тях в общински училища учат 4160 ученика, а в държавни – 1535. 20-те детски градини на територията на общината се посещават от 1511 деца.

Всички учебни заведения от община Разград имат готовност да стартират новата 2023/2024 учебна година.Във всички образователни институцииучебната година ще започне присъствено с нормален учебен процес. Всички директори на училища и детски градини са осигурили медицинско обслужване (здравен кабинет и медицинско лице) за децата и учениците и имат готовност за предстоящия отоплителен сезон.

Обезпечени са с познавателни книжки всички групи в детските градини, както и с учебници и учебни комплекти учениците от I до VII клас в училищата за безвъзмездно ползване през учебната 2023/2024 година.

Образователните институции са обезпечени с педагогически специалисти.

Три общински училища – ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, СУ „Хр. Ботев“ и Спортно училище – стартират учебната година с новоизградена спортна площадка в двора на сградата с финансиране по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общински училища на МОН. На новата площадка ще могат да се провеждат занимания по 5 вида спорт – волейбол, баскетбол, футбол, хандбал и лека атлетика. Приключил е ремонтът и на физкултурния салон в ОУ „Васил Левски“, гр. Разград.