Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен приветства с „Добре дошли в България и в Област Разград“ група от 30 ученици и 10 учители от Българо-украинския културно образователен център „Медия“-Одеса, Украйна, които през следващите две седмици ще участват в квалификационен курс по български език в Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа.
Във фоайето на Областна администрация-Разград бе официалното посрещане на групата, в него участваха и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и Главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров. С пита, шарена сол и мед бесарабските българи бяха посрещнати от техни връстници от ОУ “Ив. С.Тургенев“-Разград, училището в партньорство с Кирило-Методиевски научен център към БАН организира обучението в Разград.
„За нас е празник да сте тук, пожелавам ви приятно прекарване на територията на Област Разград!“ – заяви пред гостите от Украйна г-н Хюсмен. Той ги увери, че по време на престоя си в региона при необходимост могат да разчитат на съдействие от негова страна.
Да разкажат на своите роднини и приятели за красивото Лудогорие пък призова гостите директорът на ОУ“Ив.С.Тургенев“ Милена Орешкова.
Благодарност и възхищение за топлото посрещане от името на групата изрази учителката Виктория Стоянова. „Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя“ – каза тя.
Книжка с български приказки или стихове получи всяко от децата от Украйна, а за учителите бяха предвидени рекламни материали на Областна администрация и книги, свързани с историята на Област Разград.