Една от водещите болници в областта на кардиологията в страната – СБАЛК „МЕДИКА КОР“ навърши 16 години на Никулден – 6-ти декември 2023 г.

Екипът на лечебното заведение надвишава 160 души, като повече от половината от тях са на възраст под 40 години. Съчетавайки опита на вече изявените и амбициозността на младите медици, специалистите надграждат непрестанно качеството на лечение, като въвеждат иновативни методи и технологии. За 16-те години в кардиологичната болница медицинска помощ са получили над 50 800 пациенти, от които над 8300 с остър миокарден инфаркт. За трета поредна година болницата е на първо място в страната по брой преминали пациенти, получили интервенционално лечение.

През 2023 г. диагностиката на сърдечно-съдовите заболявания в кардиологичната болница стана по-щадяща с въвеждането на виртуалната коронарография с ултрабърз скенер и чрез изследване на сърцето с ядрено-магнитен резонанс. От началото на годината през високоспециализираното изследване със скенер са преминали над 800 пациенти, а ЯМР на сърце е бил извършен на над 70 пациенти.

През последната година и електрофизиологичната лаборатория на болницата надгради технологиите, с които разполага и вече лекува предсърдното мъждене с криоаблация. През 2023 г. и ендоваскуларното лечение на пациентите с периферни тромбози, мозъчен инсулт и емболия на белите дробове беше подобрено с модерна система за вакуумна тромбекстракция.

Успешно продължава и работата на центъра по Кардиостимулация на болницата, като в него се поставят всички видове пейсмейкъри – антибрадикардни, с ресинхронизираща функция и кардиовертер дефибрилатори, включително и надграждане на имплантируеми устройства и поставяне на имплантируемо устройство за непрекъснат ЕКГ запис.

И през 2023 г. „МЕДИКА КОР“ поддържа системата за ранна диагностика на инфаркт, за да могат пациентите да получат качествена кардиологична помощ в рамките на т.нар „Златен час“.

Медиците работят и в посока превенция на заболяванията, като ежемесечно провеждат скринингови кампании, а през летните месеци с мобилни пунктове посетиха и областите Разград, Търговище, Силистра и Шумен.

През изминалата година лекарите на „МЕДИКА КОР“ получиха и редица национални отличия. Проф. д-р Добрин Василев спечели доверието на пациентите в инициативата „Лекарите, на които вярваме“, а младата надежда в медицината – д-р Ния Милева бе удостоена с приз в категорията „Ти си нашето бъдеще“ в годишните награди на БЛС „Лекар на годината“.

През 2023 г. лечебното заведение отново съчета развитието на науката с последните постижения в областта на кардиологията, като организира поредното издание на медицинската конференция „Русенски интервенционални дни“.