С две събития Община Разград отбеляза днес 12 октомври – Деня на българската община и местното самоуправление.

В началото на работния ден във фоайето на първи етаж на сградата на Община Разград приветствие към служителите в Общинска администрация отправи заместник-кметът Добрин Добрев. Той припомни, че в този ден се отбелязват 140 години от обнародването на първия в България закон за общините, 140 години в нормативната уредба на страната съществува единицата „община“. Г-н Добрев заяви, че в професията „общинар“ носи в себе си огромна отговорност, тъй като местните администрации в  България предоставят близо две трети от административните услуги в страната, най-близо са до гражданите, общината винаги е притегателен център и хората разчитат на нея, „разчитат в добри и в лоши за тях времена да им служи вярно и правилно“. Г-н Добрев изрази удовлетворение от това, че Община Разград е в челните места по административно обслужване и качество на административния процес, за което по думите му има принос всеки от служителите в Общинската администрация. Приветствието на заместник-кмета Добрин Добрев завърши с пожелание към служителите да са все така отговорни и съвестни при изпълнението на задълженията си, да са здрави и да постигат професионални и лични успехи.

Музикален поздрав за професионалния празник на общинските служители отправи солистката на Капански ансамбъл-Разград Ралица Райчева, тя изпълни българската песен, която лети в Космоса – „Излел е Дельо хайдутин“.

В 12,30 ч. общинските служители и граждани се събраха пред паметната плоча на първия кмет на Разград Георги Попов, която се намира в Етнографския комплекс – къщата, в която е живял първият разградски градоначалник. Венец пред паметната плоча поднесоха заместник-кметът Добрин Добрев и председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, а цветя – заместник-кметовете Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева.

Посветен на Деня на българската община и местното самоуправление е и Денят на отворените врати, който Община Разград организира на 17 октомври, понеделник. Денят е избран, тъй като тогава заседават Постоянните комисии към Общинския съвет и гражданите и учениците, които желаят да посетят местната управа в Деня на отворените врати, ще имат възможност да се запознаят с работата както на местната изпълнителна, така и на местната законодателна власт. Денят на отворените врати е на 17 октомври между 13,30 и 16,30 ч., като групите ученици и граждани трябва за заявят желанието си да посетят общината на тел. 084 618 146 или ел.поща: n.dobreva@razgrad.bg. Гражданите и учениците, интересуващи се от работата на администрацията на Община Разград и Общински съвет Разград, придружени от общински служител, ще бъдат запознати с функциите на кмета, дейностите на общинската администрация и Общинския съвет, ще могат да посетят различните отдели, да разговарят с работните екипи в тях, да разгледат кабинетите и залите в сградата.