С устрем и артистичност децата претвориха благородната цел на Годишния си концерт, който ги направи спомоществователи в дарителската инициатива за ремонт на Музикалния дом.

Благотворителното събитие е урок по родолюбие и обединяване, с който ставаме следовници на съграденото от нашите предшественици културно наследство. Наш дълг е да го съхраним като приобщаваме дарители към благородното дело.   

Благодарим за приноса на всеки участник, ръководител и на всеки зрител в залата!

23 изключителни изпълнения озариха сцената на Народно читалище „Развитие 1869“ на 17 юни.

Най-доброто от усвоените музикални умения представиха възпитаниците на единствения в града образователен център, с ефективна индивидуална форма на обучение по музика и солфеж, които през настоящата учебна година завоюваха специални награди и призови места в национални и международни конкурси.

Водещите Диляра Назиф и Деян Денчев – младши се справиха блестящо с отговорната роля да представят благотворителната мисия на събитието и да претворят оригиналния сценарий.

В богатата Музикална  програма от класика, фолклор, поп и рок се  изявиха:

На рояла:

Дара Матева – Емир  Шукри

Невена Драганова 

Никол Димитрова – Михаела Златева

 Ивана  Хосровян – Михаела  Тодорова

Славена Петкова

Деян Денчев

Класическа китара:

Жанет – Мари

Публиката бе в екстаз от прекрасните  вокални  изпълнения  на:

Мартина Матева

Йордан  Гавазов

Ренета Петрова

Пресияна Тодорова

Ивелина Атанасова

Жанет – Мари

Диляра Назиф

Вокална група „Въртележка“

Хор „Железни струни“, в качеството си на почетни изпълнители, откриха концерта с репертоара, който ще представят на Международен хоров фестивал в Дурас, Албания от 25 до 29 юни:

Джон Рътър – „За красотата на Земята“ текст Пиърпойнт;

Хор на евреите из операта „Набуко“ на Джузепе Верди;

Филип Кутев – „Бре, Петрунко“ текст народен;

Фреди Меркюри – „Любовта на моя живот“.

Балетната школа също взе специално участие и обогати концерта с изящните изпълнения на своите грации: вариация „Синя птичка“ от балета „Спящата красавица“ – соло на Селин Мехмедова.  Фурор направиха двата прелестни танца – валс „Феи“ на малките балерини  и „Морски приключения“ на Големия състав.

Ефектен финал с оригинална интерпретация на емблематичните „Вода“ и „Чичовите коня“ постави Вокална група „Въртележка“ с вокален педагог Детелина Тодорова.

Трите формации претвориха идеята на събитието с много положителна енергия.

Приходът от концерта в размер на 1005.00 лв. е добавен към събраните до момента 6870.00 лв. Общата сума дарения възлиза на 7875.00 лв., които ще бъдат използвани целево – за укрепване и ремонт на Музикалния дом – емблематична за Разград и уникална за страната сграда, построена с дарения и доброволен труд.

Ръководството на Народно читалище „Развитие 1869“ изказва специална благодарност на участниците в Благотворителния концерт, на Деян Денчев – директор на Музикалната школа, на маестро Красен Иванов – диригент на хор „Железни струни“ и на балетните репетитори Мария Керчева, Виолета Желязкова, Милена Милева от Балетната школа.

Изразява респект и похвала за високия професионализъм  на преподавателите Галина Героева, Нина Георгиева, Татьяна Желева, Евгени Якимов, Детелина Тодорова, Явор Якимов – тонрежисьор и звукооператор на концерта.

Признателност и благодарност поднасяме на  зрителите в залата, които уважиха достойната кауза и се присъединиха към нея.