Състав на Окръжен съд Разград потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Разградския районен съд спрямо 36-годишния Берат М.

Въззивното производство е образувано по жалба на обвиняемия в досъдебното производство. Според неговия защитник определението на първоинстанционния съд е необосновано и незаконосъобразно, като поиска мярката на Берат да бъде променена в по-леката „домашен арест“. Самият обвиняем заяви, че не е виновен за тези деяния.

Задържаният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 24 август 2020 г. в село Дянково е причинил средна телесна повреда на жената, с която живее на семейни начала.

На същата дата към нея е отправял и закани за убийство, като се е опитал да я задуши с метална тръба от щанга. Деянието е извършено в условията на домашно насилие.

И двете престъпления по смисъла на НК са тежки умишлени, за същите се предвиждат наказания – за първото престъпление „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години, а за второто – до 6 години „лишаване от свобода“.

Според прокурора по делото престъпленията са извършени с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин, а бруталният начин за извършването им характеризират обвиняемия като личност с изключително висока степен на обществена опасност.

След анализ на събраните до момента доказателства, Окръжният съд прие, че са налице достатъчно данни за съпричастност на обвиняемия към първото престъпление – причиняване на средна телесна повреда. Според съда по отношение на второто обвинение – отправяне на закана за убийство и опит да задуши пострадалата жена – не са събрани достатъчно доказателства.

Налице е и реална опасност същият да се укрие за да избегне наказателна отговорност, тъй като има данни за негови предходни пътувания в чужбина. Като бе взето под внимание заключението на вещото лице, изготвило съдебно-медицинската експертиза, в която се посочват и стари травми от упражнено спрямо същата жена насилие, съдът прие, че има опасност Берат да извърши ново престъпление. Отчетено бе, че и по двете обвинения законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ в различен размер.

Поради наличието на всички кумулативно предвидени предпоставки, Окръжен съд Разград потвърди наложената от Районен съд Разград мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.