Темата за киберпрестъпленията обсъди днес съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград с ученици от 5 и 6 клас на СУ „Христо Ботев“ Разград.

          Магистратът акцентира кои са най-често срещаните заплахи, които дебнат подрастващите в социалните мрежи и платформите за игри. Предупреди ги да не приемат покани от непознати лица     , да бъдат бдителни в чатовете и да не отварят съмнителни линкове. Дискутира с младите хора как да предпазят устройствата си – компютри и телефони от заразяване със зловреден софтуер. Информира ги и за размера на наказанията, предвидени в НК, за някои от по-често срещаните компютърни престъпления.

            Възпитаниците на учебното заведение демонстрираха изключително добри познания по темата. Те имаха възможност да изгледат и кратък филм, представящ случаи на пострадали от компютърни престъпления деца в интернет. След като обсъдиха казусите, магистратът ги посъветва да не бъдат доверчиви, а освен знанията как да се предпазят да имат и волята да го правят. Не на последно място да споделят проблемите си със своите родители и при необходимост да сигнализират отдел Кибепрестъпления при ГДБОП.

          Беседите са част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.