С разкриването на две изненади за подготвяното шесто издание на Националния фестивал за клубовете, изучаващи народни хора, започна разказа си за него ръководителят на Танцов клуб „Абритус“ хореографът Кънчо Върбанов. Той и Емилия Русева решили този път по нетрадиционен начин да представят пред участиците и публиката автентичните български хора. Игралците, над 70 души от всякаква възраст, пол, занятие и опит в ритмите, ги подкрипили и макар че се поизтормозили, и двамата смятат, че идеята ще се реализира. Какво се е получило, ще може да се види на 16 май, в залата на Общинския културен център в Разград, във времето докато журито оценява представянето на участниците от цялата страна.
Втората изненада е, че на „Капанска китка“ ще има представители на фолклорна организация, които ще са тук по поръка на ЮНЕСКО. Ако очакванията им се потвърдят, то догодина седмото издание на „Капанска китка“ ще е е под егидата на ЮНЕСКО.

Очават се отново между 20 и 25 състава. За пръв път има заявки от Монтана, Бургас, Трявна, Първомайци. Инак – пристигат „обичайните заподозрени“ от Пловдив, Варна и Добрич с по два, че и три състава, Силистра, Велико Търново, Шумен, Търговище, Кубрат, Исперих, Ветово, с. Николово. Чакат се потвърждения от Алфатар и Русе.

Журито ще бъде в миналогодишния си състав. Ще го води Любчо Василев, зам.-председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и директор на ансамбъл „Мизия“ – търговище, Румян Занев, директор и главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл и хореографът от Шумен Чавдар Чанов.
Фестивалът ще завърши с концерт на Капанския ансамбъл.