В красивата местност „Равното било“ край кубратското село Божурово се състоя 19-то издание на Фолклорния фестивал „Божурите 2021“, което заради пандемията и след облекчаване на мерките, свързани с COVID-19, се проведе изцяло на местно ниво. Във фестивала участие взеха над 270 изпълнители, представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави.

Гости на най-големия фестивал в Кубратско, организиран традиционно от Община Кубрат, бяха зам.-председателят на ДПС и депутат в 45-я парламент на Република България Ахмед Ахмедов, народният представител Ихсан Хаккъ и областния председател на политическата сила в Разградска област Мехмед Салим. Сред гостите на събитието бяха също зам.-кметът на община Чорлу Гюнер Четин от Република Турция, кметът на община Крушари, обл. Добрич, Илхан Мюстеджеб, кметовете на съседните общини Исперих, Лозница и Самуил – Белгин Шукри, Севгин Шукри и Джевдет Азис, както и шефовете на местните парламенти в Кубрат и Исперих – Хюсеин Юмеров и Бейти Бекир. Сред гостите на фестивала бяха още кметове по населените места в общината, сред които и кмета на Божурово Юджел Алимов, общински съветници, бизнесмени, жители и гости на община Кубрат. С думи на признателност към тазгодишните участници се обърна кметът на Община Кубрат Алкин Неби.

„За мен е чест да открия една традиция, която вече 19 години се спазва в община Кубрат. Тази година искахме да проведем този фестивал от международен характер, но уви ситуацията с пандемията не позволи това да се случи. Въпреки това обаче съм сигурен, че нашите прекрасни танцьори, певци и музиканти ще утолят жаждата ни към родното и разбира се ще се справят повече от чудесно и достойно. Благодарен съм на всички дейци, които съхраняват традицията и пазят историята ни в дух на разбирателство и толерантство, защото народ, който не пази и традициите, и историята си, то той няма бъдеще“, каза в приветствието си кметът Алкин Неби.

Традиционно гостите бяха посрещнати по стар обичай с питка и сол, а официалното откриване стартира с „Танц в Розовата долина“ на младите танцьори при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат. На сцена се представиха певчески и танцови групи от читалищата в общината, а завидни фолклорни умения демонстрираха представителите на танцовия клуб при СУ „Хр. Ботев“ в Кубрат „Валенс“ с ръководител Валентина Петрова, опитните танцьори от Формация „Пагане“с ръководител Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от НЧ „Стефан Караджда-1928“ в с. Бисерци с ръководител Алиш Арифов.

На чисто новата сцената край домакинстващото село с прекрасни песни и танци от балканския фолклор се представиха и самодейците от селата: Беловец, Божурово, Севар, Мъдрево, Каменово, Сеслав и Юпер. Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от читалище „Васил Левски“ в село Звънарци. Всички състави получиха грамоти за участие, връчени лично от завеждащия отдел „ПКСДТО“ към Общината Здравко Вутов. За всички бяха осигурени храни и напитки, а в края на програмата участниците си пожелаха най-вече здраве, както и още много бъдещи срещи на това красиво и китно местенце в Лудогорието.

Години наред в община Кубрат фестивалът се провежда и от международни участници. В него са взимали участие фолклорни състави от Република Гърция, Република Северна Македония, Република Турция, Република Румъния, Република Сърбия и Черна гора, Република Молдова, Кралство Швеция и други. Фестивалът е посветен на красивите и диви божури, които в общината са от защитен вид.