Стотици малки и по-големи деца се включиха в различните инициативи от втория ден на тазгодишното издание на празничния фестивал „Шарената въртележка”. Проявата, организирана от Община Разград и ЦПЛР Център за работа с деца, е посветена на Първи юни – Деня на детето.

През целия ден малките участници и посетители получаваха подаръци – сладолед, предоставен на Община Разград за подобни събития от русенската фирма „Кенди Ленд 2015”ЕООД. Общото дарено количество е 1400 сладоледа.

За децата оставаха и артикулите, изработени в част от шатрите, в които се представяха учебните заведения през целия ден.

В предиобедните часове бе презентацията на детските градини. В шатрите на детските градини: „Незабравка”, „Приказка”, „Лудогорче”, „Зорница”, „Шестте ястребинчета”, „Детелина”, „Райна княгиня” и „Славейче” преподавателите показваха на какво учат своите възпитаници. В шатрите се изработваха картички с различни техники, представяха се интерактивни игри, имаше и костюми на приказни животни, както и възможности за снимки в оригинални рамки. Детските градини раздаваха и свои рекламни материали.

В следобедните часове дойде времето на малко по-големите деца. Те можеха да се запознаят с интересните дейности в основните училища в Разград. В шатрите се представиха: ОУ“В. Левски“, ОУ“Н. Икономов“, ОУ“Н. Й. Вапцаров“, СУ„Христо Ботев“, ОУ„Отец Паисий“, ОУ„Ив. С. Тургенев“. В тези шатри се изработваха с различни техники творби на приложните изкуства, имаше и художници на красиви маски по детски лица.

Ресорният заместник-кмет на Община Разград Хабибе Расим посети шатрите на всички детски градини и училища и се запозна с презентациите на педагозите, разговаря и с децата, които участваха в различните занимания.

Докато се представяха училищата, започна и презентацията на ЦРД като акцентът бяха танцовите изкуства и игрите. Румен Иванов покани децата „На хорце  с „Хорце”, след това продължиха забавните танци от типа лимбо и ламбада, имаше и машина за сапунени мехури, която бе посрещната с възторг от малките участници в игрите.

За децата на Разград в театралната зала на Общинския културен център бе представен най-новият детски спектакъл на Театрално-музикален център-Разград „Как се ражда звезда”.

Програмата завърши с конкурс „Моят домашен любимец”, в който награди получиха самите домашни любимци – лакомства и различни артикули за грижа за съответното животно, предоставени от основния спонсор – Ветеринарен център „Вива вет” водещи на събитието бяха Емилия Борисова от ЦРД и д-р Марина Горбанова от „Вива вет”. След дефилето на близо 50-те домашни любимци заедно с техните малки стопани всеки сам представи домашния си любимец с неговите качества и капризи, а д-р Горбанова и г-жа Борисова им дадоха съвети как да полагат грижи за домашния си любимец, така че той да е и техен приятел и да се чувства добре. В конкурса участваха над 40 кучета от различни породи, 4 котки, 2 африкански охлюва и  аксолотъл – вид воден саламандър или недоразвит гущер.

През целия ден на площад „Независимост” на символичната цена от 1 лев работеха атракциите – шарена въртележка, батут и влакче. Дълги опашки имаше и на обекта за понички, малките жители на Разград можеха да си направят и снимки пред рамки с името на детския празник или в образите на приказни герои. Имаха възможност и да покажат добрите си сърца, като заедно с родителите си закупят артикул от благотворителния базар „Заедно за Марти”, на който се събираха средства за лечението на 18-годишния Мартин Христов от Разград. Търговският обект – една от дървените къщички – бе предоставен от Община Разград безвъзмездно за каузата в подкрепа на Марти.