Стартира четвъртото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. В събитието се включиха десетки самодейни състави и индивидуални изпълнители

Близо 800 самодейци от читалищата от Лудогорието се събраха в Разград за да участват в четвъртия  по ред фестивал „Читалищата – живото наследство на България“, организиран от Община Разград и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“. Събитието и тази година се проведе на откритата сцена на Ронда в Градския парк.

Старши експертът в РЕКИЦ „Читалища“ Даниела Петрова изказа благодарности на културните институти от региона, че са се отзовали на поканата на Община Разград заедно да сътворят този празник. Старт на фестивалната програма даде зам.-кметът на Община Разград Елка Неделчева.

Първи по ред във фестивалната програма бяха талантите  на Музикална школа „Илия Бърнев“ към Народно читалище „Развитие 1869“ в Разград Мартина, Йолина и Ренета. Гласовитите деца получиха и специална награда от Община Разград.

Фестивалната програма продължи през целия съботен ден. Участваха 60 състава, 11 индивидуални изпълнители и една сборна формация от различни читалищата.

Участниците и посетителите на фестивала имаха възможност да разгледат  какво са сътворили и изложили сръчните жени от читалищата в рагиона . В различни шатри бяха подредени сувенири, плетива и пъстри накити. Всеки можеше да си купи каквото си хареса, а освен това и да дегустира характерни за капанския край ястия.