Стартира фестивалът „Белите нощи“ на Разград. Организатор на проявата, посветена на материалното и нематериалното културно наследство, е Община Разград. Музеите в Разград ще  отворят врати.

„Белите нощи ще са на  23 и 24 юни.

Програмата стартира  в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, където посетителите могат да разгледат експозицията  от последното издание на пленера „Мистика и реалност“. Там ще бъде и изявата на талантливите възпитаници на Центъра за работа с деца от Градския мажоретен състав и от класа по поп пеене под надслов „Магията на детския танц и песен“. Началото е в 19,00 часа.

Следващото събитие е  къща-музей „Станка и Никола Икономови. Тук символичен домакин е Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. От 19,30 до 20,30 часа писателката Неда Антонова ще представи книгата си „Жените в българската история“, а вечерта ще премине под наслов „Силните жени в историята и духовния живот на българите“.

 От 20,30 часа, в къщата -музей “ Анание Явашов“ ще се срещнат няколко епохи. Домакин на събитията тук е Народно читалище „Развитие 1869“.  Посетителите ще могат да видят мултимедийната презентация с културните акценти от живота на стария Разград. Актьорите от Младежката формация за театър „Импулс“ ще представят и премиерата на пиесата „Смоковете“ по Йордан Радичков.

Своеобразна кулминация на вечерта е представянето на обичаите „Еньова буля“ и „Болна Яна“, под мотото „Еньовски традиции и наричания“. Програмата в Етнографския музей и е със символичен домакин Капанския ансамбъл. Всеки гост на музея ще има възможността да премине под еньовски венец, да отпие глътка пелин и да си вземе китка с билки. Началото на събитието е от 21,30 часа.

Първата от „Белите нощи на Разград“ завършва с танци и песни в двора на къща-музей „Димитър Ненов“,   където символичен домакин ще е Театрално-музикален център –  Разград. Темата тази година е „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. 

Експозиция от археологически находки в село Каменово поставя началото на втората от „Белите нощи на Разград“. На първия етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет датиран отпреди 7 хиляди години. Той е открит през 2016 г. в село Каменово при разкопки. Началото е от 19,30 часа.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят ценности от тракийската епоха – Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията е на Регионалния исторически музей в Русе.

В 21,30 часа ще започне  награждаването на победителите в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Церемонията ще се проведе на Вила „Урбана“ на Абритус.  Конкурсът се организира от Община Разград съвместно със Съюза на българските писатели.  След връчването на призовете  започва танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ – „Мистичен ритъм“.