По повод началото на новата учебна година пътните полицаи съвместно с представители на община Разград извършват огледи на пътната инфраструктура, осветлението и пътната сигнализация около детски градини и училища, съобщи говорителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград Илияна Георгиева.

Преди старта на учебните занятия от „Пътна полиция“-Разград оповестиха информация за пътните инциденти с деца през настоящата и предходни години.

От началото на годината тежките катастрофи в Лудогорието са 82, при тях са ранени 15 деца, а 1 е загинало. Печалните данни бяха оповестени от инспектор Дафина Бърнева от сектор „Пътна полиция” по повод традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Акцията стартира с обявяването на седмицата от 7-ми до 13-ти септември за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“.
Инспектор Бърнева отбеляза, че във всяко пето пътно-транспортно произшествие има пострадало дете. В 100 процента от случаите в основата на пътните инциденти стоят нарушения на Закона за движение по пътищата.Фрапиращо е, че обикновено водачите са родители или близки родственици. Най-честите нарушения от страна на шофьорите е движение с несъобразена скорост и неангажираност към децата за използване на обезопасителни системи и колани. Констатирани са и случаи, когато малчуганите пътуват в скута на водача, което е абсолютно недопустимо.

За повишаване на информираността сред подрастващите, разградските пътни полицаи са ангажирани целогодишно с превантивна дейност и от началото на 2015 година до момента са провели 23 специализирани лекционни беседи с деца по безопасност на движението, 4 състезания и викторини, като основен акцент е поставен върху ученици от 1-ви до 6-ти клас. През лятото са проведени и 3 курса за обучение по пътна безопасност на 200 деца, участници в Детска полицейска академия на възраст от 7 до 16 години.