Целта е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция

Акцията започва на 1 юни и ще продължи до 31 август. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди/ по тротоари или пешеходни пътеки.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани и заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 – 11 клас. Ще се търси и възможност полицейските служители да вземат кратко участие в организирани от училищата родителски срещи с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи.

При изнасяне на беседи за възрастовата група от 9 – 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни. В подходящ формат ще бъде представен филмът „Млада Европа“, предназначен за образователни цели в рамките на проекта „ICARUS“.

По данни на Главна дирекция „Национална полиция“ в този период на миналата година 36 деца са загинали при пътно-транспортни произшествия, а 1160 са били ранени. През 2016 година броят на загиналите и ранени деца е най-висок отколкото през последните 6 календарни години. Травматизмът е най-висок във възраствота група 15 – 17 години. Отчита се и голям брой деца – 89, пострадали като водачи на МПС. През 2016 г. във възрастта до 17 години 19 деца са загубили живота си, а ранените са 371, съобщават за Радио Разград от пресцентъра на ОД на МВР – Разград.