Днес стартираха честванията по случай 145 години библиотечно дело в нашия град. Директорът на РБ „Проф. Боян Пенев” Женета Александрова откри проявата, която се провежда в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” и ще продължи и утре. Годишнината ще бъде отбелязана с юбилейна кръгла маса на тема „Духовност и съвремие. Летопис на времето”, а много гости от цялата страна присъстваха на откриването днес.
Програмата е разделена на две сесии. По време на първата ще бъдат изнесени доклади, свързани с работата на библиотеката и развитието й през годините. Темите са „Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – традиции и съвремие”, „Краеведската дейност в развитие”, „Електронни издания на библиотеката”, „Мобилна библиотека” и „Насърчаване на четенето”.
Във втората сесия ще бъдат разгледани въпросите за гражданското образование в контекста на библиотечната дейност, както и мястото на библиотеките за открития и вдъхновение. Ще бъдат представени и доклади на теми: „Анание Явашов – академикът с осанка на мъдрец”, „Братовчедите на фараона” и „Разградската библиотека – /моят/ духовен и енергиен център”.
Празничната кръгла маса ще завърши с филм за Разград на Фатме Соколова от клуб „Репортери” към Центъра за ученическо техническо и научно творчество.
В утрешния ден програмата предвижда „Краеведска разходка – Лудогорие”, при която участниците във форума ще посетят Историко-археологическия резерват „Сборяново” и Археологически резерват „Абритус”.