За пръв път Разград е домакин на финално състезание по волейбол, обяви по време на откриването експертът в Регионално управление на образованието – Разград Николай Миланов. В турнира в спортна зала „Лудогорец“ участват отбори от 10 училища в цялата страна – от Омуртаг, Дупница, София, Варна, Червен бряг, Смолян, Сливен, Кърджали, Бяла Слатина и Разград.

Организатори на надпреварата са: Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, Българска асоциация „Спорт за учащи“, Регионално управление на образованието-Разград, Областен клуб „Спорт в училище“-Разград и община Разград.
В приветствието си към участниците в турнира заместник областният управител Евгени Драганов поздрави треньорите на десетте отбора за това, че подготвят спортисти в този традиционен и донесъл световна слава на България спорт, като припомни и последното постижение на българските национали – победата над Русия преди дни. На момчетата пожела да изберат волейбола за своя кауза и да постигнат спортните върхове на Казийски, Соколов и компания.
На откриването на турнира присъства началникът на РУО-Разград Атанас Дончев и директорът на УСШ “Руси Бухтев“ Цветан Танев.
В програмата след официалното откриване участваха две формации от Центъра за работа с деца в Разград – Градски мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова и Танцова формация „Феникс“ с ръководители Ирина Стоянова и Иван Стоянов.
Турнирът продължава до края на седмицата, в неделя са срещите за призовите места, закриването е в 12,30 ч. на 11 юни. Област Разград се представлява от отбора на ОУ“Васил Левски“-Разград.