18-годишен съучастник в извършване на телефонни измами е задържан в Районно управление – Разград, съобщиха от полицията днес.

До залавянето му се стигна след усилена продължителна работа на криминалистите от ОДМВР. В хода на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия са разкрити пет случая на измамени възрастни хора.

Схемата, прилагана от извършителите, е възроден стар сценарий – получаване на колет от чужбина с пари и важни документи, за който следва да се заплати определена сума на куриер. Последният сигнал е подаден около 12 часа на 22 март в РУ-Исперих. 76-годишна жена от село Голям извор получила обаждане на стационарния телефон, че приятелката на внук й ще изпрати колет от Норвегия, за който трябва да се платят 2000 евро. Потърпевшата взела наличните си 1000 лева и ги предала на „куриера“. След залавянето на „мулето“ Б.Р.М. от Разград, се разплитат още случаи, за които жертвите не подозирали до момента, че са измамени. На 10 март около 13 часа в село Дряновец 86-годишна жена „изгаря“ с 1000 лева, а на 17 март между 10 и 17 часа в село Сейдол друга 81-годишна баба дава 1000 лева такса за пратка от чужбина.

Работата по разследванията за извършени престъпления продължава.