26-годишен мъж от русенското село Полско Косово е задържан за участие в схема за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Х.Д.Г. е хванат с две найлонови чанти, съдържащи пари в различни валути и златни накити. Установено е, че лицето е изпратено в гр.Разград по поръчение на негов „шеф“, за да събере хвърлени от балкони пари и вещи от осъществени телефонни измами на територията на града. Задържаният твърди, че самия „шеф“ не познава, комуникирали само по телефон. В 14:30 часа на 27 октомври е бил насочен на адрес по ул.“Бели Лом“, откъдето взел една найлонова чанта, хвърлена от балкон. В заблуждение, че участва в провеждането на полицейска операция по задържането на телефонни измамници е била въведена 65-годишната М.Т., която събрала сумата от 12 000 лева и златни накити, общо на стойност около 15 000 лева. След това мъжът бил изпратен на адрес по бул.“Княз Борис“, за да събере друга такава хвърлена торба. По направена уговорка с мним служител, 71-годишната К.Ч. изхвърлила найлонова чанта през балкона си, в която събрала сумата от 1600 лева и златни накити, общо на стойност около 2500 лева. До установяването й от полицейските служители, потърпевшата все още е била в заблуждение, че е помогнала на полицейските служби.
Няма данни лицето Х.Г. да е криминално проявено. Случаят е докладван на дежурен прокурор в Районна прокуратура – Разград.

Работата по разследването на престъпленията продължава.