За срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Разград е задържан Шериф Ш., съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна. Той е бил привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери –  престъпление по член 354а, ал. 2 от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Задържането на обвиняемия е станало по време на специализирана операция по противодействието на наркоразпространението, осъществена от ОД на МВР в Разград под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура. В момент на сделка между обвиняемия Шериф и друг мъж в местността Пчелина край Разград двамата са арестувани.

При личен обиск и претърсвания  от тях и от автомобила им са намерени и иззети 20 000 таблетки „екстази“ с лого „Porshe“ с тегло 7.780 килограма, реагирали при полевия наркотест на  амфетамин.

В хода на оперативните действия, в гробищния парк на Разград, полицаите открили тайник, в който били укрити други 10 000 таблетки „екстази“ с тегло 3.515 килограма. В хода на операцията били извършени четири претърсвания и изземвания и пет огледа на местопроизшествия на различни адреси и автомобили на територията на Разград и Нови пазар.

Днес, 17 август, Окръжната прокуратура в Разград ще внесе искане в Разградския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Шериф Ш. Той е осъждан  три пъти и е реабилитиран за престъпление против собствеността, квалифицирана кражба и измами. Изяснява се ролята на втория участник в сделката с таблетките екстази.

Действията по разследването продължават.

Според първоначалните данни откритата дрога е била предназначена за вътрешния пазар, като част от количеството е разпространявано на територията и на Разградска област, уточняват от ОД на МВР.