По повод Световния ден за борба с хипертонията, РЗИ Разград организира на 17.05.2018 г.(четвъртък) от 10 ч. до 12 ч. информационна кампания с измерване на артериално налягане от екип, разположен в градинката пред Художествената галерия “Проф. Илия Петров“ – гр. Разград, съобщиха от здравната инспекция. Ще бъдат предоставени здравно – информационни материали със съвети за профилактика на заболяването.

Световният ден на хипертонията се отбелязва за първи път през 2005 г. по
инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.
Артериалната хипертония е състояние на трайно повишено артериално налягане, в резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове. АХ не е само заболяване на сърцето, а засяга целия организъм.
Тя е една от водещите причини за инвалидизация и преждевременна смърт.

В резултат на артериалната хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др