Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе днес на паркинга в близост до разклона за село Бели Лом. Акцент в контролната дейност бе спазването на правилата за движение по пътищата, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Освен полицейски служители от Областната дирекция на МВР-Разград, в проверките участваха представители на териториалните структури на агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и НАП.

В хода на предприетите контролни действия водачите задължително се проверяваха за употреба на алкохол, при съмнение и за употреба на наркотични вещества, за притежание на съответното свидетелство за управление, застраховка „Гражданска отговорност“ и преминат задължителен технически преглед. Другите институции извършваха проверки в сферата на своите компетентности. Проверките са превантивни и целенасочени, като основната цел е установяване на неправоспособни водачи, както и такива, управляващи под въздействие на алкохол и наркотици.

По време на днешната акция бяха проверени 136 превозни средства /45 товарни и 91 леки автомобила/ и 157 лица. Извършени са 51 проверки за алкохол и 4 проверки за наркотични вещества. За констатирани нарушения по ЗДвП са съставени 2 акта и са наложени 4 глоби по фиш. Санкциите касаят липса на предпазни колани при водачи и пътници, шофиране без светлини и без преминат технически преглед. Два акта са наложени по Закона за автомобилните превози – един за неспазване на работното време и един за нередовен пътен лист. Служителите на „Пътна полиция“ са връчили и 36 електронни фиша.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на катастрофи поне веднъж месечно в областта ще се провежда операция по метода на широкообхватния контрол.