Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе на 23 ноември на паркинга в близост до разклона за село Бели Лом. Акцент в контролната дейност бе спазването на правилата за движение по пътищата, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. Освен полицейски служители от Областната дирекция на МВР-Разград, в проверките участваха представители на териториалните структури на агенция „Митници“, агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и НАП.

През първите шест месеца на 2023 г. пътнотранспортната обстановка на територията на ОДМВР – Разград бележи значително влошаване в сравнение със същия период на 2022 г. Наблюдава се увеличаване на броя на тежките ПТП с 27 (67,5 %), на загиналите в тях с 4 (200 %) и на ранените с 41 (78.9 %). По републиканската и общинска пътна мрежа от областта са възникнали 33 (49,3 % от общия брой) тежки ПТП с 4 (66,4 % от общия брой) загинали и 55 (59,1 % от общия брой) ранени лица. От тези тежки ПТП по път I-2 са възникнали 8 (24.2 %) тежки ПТП с 1 (25 %) загинал и 12 (21,8 % ) ранени.

В хода на предприетите контролни действия водачите се проверяваха за употреба на алкохол /17 проверки/, при съмнение и за употреба на наркотични вещества /3 проверки/, за притежание на съответното свидетелство за управление, застраховка „Гражданска отговорност“ и преминат задължителен технически преглед. Другите институции извършваха проверки в сферата на своите компетентности.

По време на днешната акция са проверени 103 превозни средства, от които 24 товарни и 79 леки автомобила и 123 лица. За констатирани нарушения по ЗДвП са съставени 2 акта и са наложени 5 глоби по фиш. Санкциите касаят изтекли свидетелства за правоуправление, шофиране без светлини и без преминат технически преглед. По Закона за автомобилните превози са съставени 2 акта за неплатени винетни такси и 2 за неспазване на работното време. Служителите на „Пътна полиция“ са връчили и 17 електронни фиша.