Нелегална фабрика за производство и разпространение на тютюн без бандерол е разкрита от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ под ръководството на Районна прокуратура – Кубрат и със съдействието на РУ-Кубрат, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Около 16.30 часа на 29 ноември в село Каменово е спрян за проверка лек автомобил „Форд Галакси“, управляван от  30-годишния Е.Ф. от село Медовене. В автомобила са открити 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. При последвалото претърсване в къща, стопанисвана от Е.Ф. и собственост на съпругата му, в момент на обработка и фино нарязване на тютюн са задържани 38-годишният А.Х. от благоевградското село Абланица, 36-годишната Д.П. от град Гоце Делчев, 33-годишният Ю.Х. от село Абланица и 19-годишният З.М. от село Медовене.

В прилежащи стопански постройки са намерени складирани 304,400 кг фино нарязан тютюн, готов за реализация  и 1004,900 кг суровина във вид на балирани тютюневи листа. В приземен етаж на къщата са открити 4 метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други ел инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция.

В къщата са установени помещения, оборудвани с видеонаблюдение, шумоизолационни материали и вентилационна система. Организирани са и помещения за почивка и хранене на работниците, така че те да не напускат границите на имота. В хода на предприетите процесуално-следствени действия последвало претърсване в дома на Е.Ф. в село Медовене, където са намерени още 12 кг фино нарязан тютюн, пакетиран в полиетиленови пликове по 0,500 кг. Откритите акцизни стоки без бандерол и оборудване са иззети. Петимата установени участници в процеса по организация и обработка на продукцията са задържани за срок до 24 часа.

По случая се води разследване за престъпление.