На 17 февруари 2017 г., със заповед № КВ-144/16 февруари 2017 г. на министър-председателя проф. Огнян Герджиков, заместник областният управител на област Разград Виолета Тодорова беше освободена от длъжност.
Заповедта, без мотиви, е получена в Областна администрация Разград на 17 февруари. Към момента няма получена заповед за назначаване на нов заместник областен управител.
Виолета Тодорова е назначена на тази длъжност на 3 декември 2014 г. Завършила е Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Стопанско управление“ и „Дипломация и национална сигурност“ (магистър).

След освобождаването си Тодорова изпрати до нашата медия обръщение, което поместваме без редакторска намеса.

Уважаеми жители на област Разград,
Дами и господа,

На 17 февруари, петък, в Областна администрация Разград е получена заповед за моето освобождаване.
Мотиви липсват.
Кой, как, защо само аз?……Това е животът едни си тръгват, за да дойдат други. Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща.
Държа да отбележа, че работата ми като зам. областен управител е била винаги насочена към изграждане и развиване на цялостния образ и авторитет на Областна администрация Разград. Работила съм в насока администрацията да бъде една работеща институция, ефективна, отговорна и в услуга и защита на гражданите. Да има целенасочено отношение към разрешаване на проблемите на хората в областта. Да има открито управление. Да е диалогична и комуникативна към всички институции. В тази връзка искам да благодаря на служителите в Областна администрация Разград за прекрасната работа, която свършихме през тези близо 2 години. Благодаря на представителите на медиите в област Разград за тяхната коректност и обективност. Благодаря и на неправителствените организации, на синдикатите, на браншовите организации, на институциите….
Аз съм била и оставам обществено и политически ангажирана личност, лоялна на кауза, на принципи и никой под никаква форма няма да ме спре да работя в името, и за доброто на хората в област Разград. В работата си винаги се водя от принципите на откритост и прозрачност, защото да бъдеш честен през цялото време означава да бъдеш щастлив със себе си и всичко, което ти се случва в живота.
Една моя съгражданка ми писа на личния профил във Facebook, след като разбра новината за моето освобождаване, следното: „Политикът е човек само с лице, познавам те от дете, ти си прекрасна, но имаш малък дефект: носиш сърце!“
Аз смятам, че този дефект трябва да го превърнем във ефект! Освен лица, политиците трябва да притежават и сърца!!!

С уважение:
Виолета Тодорова