Трима млади и дейни разградчани са се заели с възраждането на една традиция, прекъсната преди 22 години в нашия град. Джипо Джипов, Андрей Андреев и Христофор Илиев  са амбицирани на 6 януари 2019 година всички вярващи християни, които имат желание, да скочат за здраве и да извадят Богоявленския кръст на връх Йордановден.

На организираната от тях пресконференция те обявиха, че проявата ще стартира в 11 часа и ще приключи около 13 ч. на първия язовир в местността Пчелина /в който къпането е разрешено през лятото и има обособена плажна ивица/. Архиерейският наместник отец Георги ще хвърли кръста в 12.00 часа, веднага след празничната служба в църквата „Свети Николай Мирликлийски Чудотворец“. Организаторите приканват желаещите да се запишат предварително на телефон 0894 374 528, пропусналите обаче няма да бъдат върнати и в деня на ритуала, бяха категорични организаторите. За безопасността на скачащите те са подсигурили спасител и лекарски екип, а за доброто настроение на присъстващите – музика на живо. Ще има почерпка – топла напитка и вино. Всички участници ще получат грамоти, а този, който извади кръста ще получи икона на Свети Йоан Кръстител, обясни Джипо Джипов.

Андрей Андреев, който тази година хвана кръста на 6 януари в Лозница коментира, че желанието на организаторите е, да върнат духа на българския народ и особено на тези, които се прибират от чужбина за Коледните и Новогодишните празници.

Желанието на тримата е тази хубава българска традиция да бъде спазвана занапред и в Разград, като призоваха всички желаещи да дойдат по възможност облечени в носии и с българския трибагреник в ръка. Нека този ден стане един истински празник, всички присъстващи да настръхнат, да се прекръстят, да изиграят едно хоро, призоваха още организаторите.