Три седмици след като Областният управител Гюнай Хюсмен пое ангажимент да съдейства за разрешаване на проблем с неработещ асансьор в държавна институция ремонтът в съоръжението започна, съобщиха от пресслужбата на областна управа.
Припомняме, че след публикация в регионалния вестник „Екип 7“ г-н Хюсмен лично провери защо от февруари се налага гражданите, които ползват услугите на Служба геодезия, картография и кадастър към Изпълнителната агенция по геодезия, картография и кадастър, да изкачват пеша стълбите до шести етаж в сградата на Дома на техниката. След разговор на г-н Хюсмен с ръководството на институцията в Разград и на Изпълнителната агенция по геодезия, картография и кадастър в София стана ясно, че финансирането на ремонта на асансьора се бави заради неизчистени въпроси в протокола от събранието на етажната собственост в сградата – 68,28% от нея е собственост на сдружение „Дом на техниката“, останалата част е на ИАГКК-София. След съдействието на Областния управител правният отдел на ИАГКК в максимално кратки срокове изготви вариант за ново споразумение между собствениците за разпределение на разходите по поддръжка на подемното съоръжение. Въз основа на него е подписан и тристранен договор между сдружение „Дом на техниката“, ИАГКК и фирма „Лифтком сервиз“ за извършване на ремонт на асансьора на стойност 2671,13 лв. и последваща поддръжка на съоръжението. Договорът е подписан на 9 юни, от тази дата тече 30-дневният срок за приключване на ремонта, но се надяваме да го завършим по-рано – съобщи регионалният представител на фирмата Десислава Черникова.
След предварителен оглед ремонтът стартира днес, 13 юни. Служителите на фирмата ще ремонтират електромотора, спирачната система, ще сменят флексир кабела, ще изградят шахтово осветление, осветление в кабината, ще поставят разговорно устройство, а ако в процеса на работа установят и други проблеми, ще отстранят и тях.
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен отново изказва благодарност на редакцията на „Екип 7“ за поставянето пред обществеността на този наболял проблем, както и на изпълнителния директор на ИАГКК инж. Мима Чалева за оказаното съдействие. „Подобряване на отношението на държавните институции към гражданите е приоритет на Правителството на Република България и на мен като Областен управител на Разград“ – припомни отново г-н Хюсмен.