Синдикалистът, поет и писател Иван Димитров е номиниран за наградата на името на Никола Икономов. Призът се връчва на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и на 1 ноември – Деня на народните будители.

Иван Димитров е юрист, дългогодишен председател на Регионалния съвет на КНСБ Разград, а след пенсионирането си през 2013 г. досега е сътрудник в Регионалния съвет на КНСБ Разград. През 1999 г. заема поста заместник областен управител на област Разград, а през 2011 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград”.
Автор е на стихосбирките „Преписвани стихове” 2002 г., „Сръчно притворени очи” – 2003 г., „Азбукарски акротавтограми” – 2011 г. и на две книги с белетристично и поетично съдържание – романа „Шестата република” – 2015 г. и „Ръкопашни строфи” – 2016 г.
Удостояването му с наградата на името на Никола Икономов е по повод неговата 70-годишнина.
С отличието се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към популяризирането на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край.
Номинацията на Димитров ще бъде разгледана на предстоящото заседание на постоянните комисии към ОбС по образование и наука и култура, културно-историческо наследство и духовни ценности, което е насрочено за 15 май, понеделник, от 13.00 часа.

Освен Иван Димитров, за наградата на името на Никола Икономов е номиниран и Ганчо Йорданов Ганев. Ганев е учител и общественик. Занимавал се е дълги години с активна научно-изследователска дейност на село Топчии. Автор е на задълбочени проучвания върху бита и културата на местното население. Издирил е десетки документи в наши и чужди архиви за селото си. Съставил е богат хербарий от местни растителни видове и притежава богата природонаучна колекция.