28 април, Международният ден в памет на загиналите и пострадалите работници при трудови злополуки, беше отбелязан с поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите работници от Разградска област и дискусия на тема „Здравословни и безопасни условия на труд” сред представители на малкия и среден бизнес, организирани от Регионален съвет на КНСБ-Разград съвместно със Стопанска камара Разград. Бяха разисквани теми за инструктажа и оценката на риска. Участниците споделиха практика за мотивация сред работниците да спазват изискванията за безопасен труд, за да опазят собственото си здраве.

28 април се отбелязва от 1989 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите. През 2001 г. Международната организация на труда взема решение 28 април да се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е върху безопасността и здравето при работа на младите работници и за прекратяване на детския труд.
КНСБ стартира кампания в помощ на децата на загинали работници.

От 28 април, всеки, който желае да помогне, може да го направи като изпрати SMS на 17 777 с текст DMS POMOGNI. Цената на съобщението е 1 лв., която може би е незначителна сума за всеки, но би променила живота на едно дете, което няма да дочака своите родители да се завърнат от работа. От 1998 г., КНСБ и сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” помагат на деца, загубили родителите си да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила. Децата получават по 50 лв. на месец докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла. Към момента стипендиантите на благотворителния фонд са 47. Те са от различни райони на цялата страната.От Разградска област със стипендия в размер на 100 лв. месечно се подпомага 1 дете-Надежда Грозданова, дъщеря на загиналия миналата година в Тракция Самуил работник Гроздан Йорданов.