Във вторник /14.06.2016 г./ Центърът за обществена подкрепа в Разград към Сдружение „ЖАНЕТА” бе домакин на хепънинг „Искам да се уча, искам да сполуча“. На него с веселие, игри, викторини, танци и народни хора бе отчетен едноименният конкурс за рисунка и есе, в който участваха повече от шестдесет деца от пети до осми клас от Разградска област.
В категория „Есе” жури в състав: Веселина Йотова, Даниела Куманова и Галина Маринова, присъди две първи награди – на Бериван Гюрсел Яшар, ученичка от 7 клас в ОУ – „Свети Свети Кирил и Методий” – Сеслав, и на Емили Светославова Стоянова, ученичка от 5 клас в ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Разград
На второ място бяха класирани Весела Ивайлова, ученичка в 6 клас на ОУ „Елин Пелин” – Стражец, и Кристина Петрова Янакиева, възпитаничка на ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Разград.
Трето място си поделят Ива Ивелинова Григорова, 5 клас, ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Разград и Юзлем Метин Ахмед – ученичка в 6 клас – ОУ „Свети Свети Кирил и Методий” – Сеслав.
С поощрения бяха отличени разработките на Нефисе Ризаева Ремзиева – 5 клас, ОУ „Н.Й.Вапцаров” и Сияна Ивайлова Димитрова, 5 клас в ОУ „Н.Й.Вапцаров”.
В раздел „Рисунка” журито от Йорданка Стоянова, Красимир Харалампиев и Даринка Стефанова класира на първо място рисунките на седмокласничките от ОУ „Отец Паисий” – Разград Селвин Бейнур Ахмед и Кадер Ерханова Федаилова.
На второ място останаха Айше Мехмед Мехмед от 6 клас в ОУ – „Отец Паисий” – гр. Разград и Росица Георгиева Георгиева – 7 клас от същото училище.
Третата позиция бе отредена за Игор Весков Пенев – 8 клас в ОУ – „Отец Паисий” – гр. Разград и за Кристияна Христова Ненова – 6 клас в ОУ – „Никола Икономов” – гр. Разград.
С поощрения бяха удостоени рисунките на Афифе Али Мухарем, Габриела Стоянова
и Санер Хюсню – всички от „Отец Паисий” – Разград.
Всички участници и победители в конкурса получиха грамоти и подаръци за своето старание, а Сияна Ивайлова от ОУ „Н.Й.Вапцаров” ги приветства с музикален поздрав.
Конкурсът „Искам да се уча, искам да сполуча“ е част от проекта проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността” се изпълнява от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет в партньорство с община Кюстендил и фондация „Здраве и социално развитие” и е финансиран от Фондация ВЕЛУКС.
В рамките на проекта Сдружение „ЖАНЕТА” проведе кръгла маса „Ранните бракове – проблеми и последствия” с участието на институции, работещи с деца, неправителствени организации, директори на учебни заведения, представители на общинската и областна администрация, полицаи. Бяха проведени и множество срещи с ученици в учебните заведения в Стражец, Ясеновец и Осенец.