След споразумение между Районната прокуратура в Разград и бившия кмет на село Малък Поровец в община Исперих Илия Тодоров, което съдът одобри, 53-годишният мъж се призна за виновен по всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и прие да изтърпи наказание „Пробация“, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Пробационните мерки включват задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично за срок от 6 месеца, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител, също за срок от 6 месеца.
Бившият кмет на село Малък Поровец Илия Тодоров бе предаден на съд за лъжесвидетелстване от Районната прокуратура в Разград – престъпление по член 290, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 13 ноември 2013 год. пред състав на Разградския окръжен съд като свидетел по наказателното дело срещу кмета на Исперих Адил Решидов устно съзнателно потвърдил неистина, че на 5 октомври 2008 г. в село Малък Поровец имало силна буря и силен дъжд, от което пострадала къщата му, намираща се във високата част на селото. В хода на предварителното производство срещу кмета на Исперих Адил Решидов подсъдимият Илия Тодоров заявил, че щети по къщата му не са причинявани от природно бедствие нито през 2008 г., нито през която и да е друга година. Въпреки това пред състав на Окръжния съд в Разград бившият кмет на Малък Поровец решил да лъжесвидетелства в полза на подсъдимия кмет на Исперих Адил Решидов, който вече е с влязла в сила присъда за разпореждането с бюджетни целеви средства не по предназначение в размер на 365 359 лева.
Одобреното от състав на Разградския районен съд споразумение е окончателно и има силата на присъда, допълват още от Апелативна прокуратура Варна.