Заместник-кметовете на Община Разград Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Хабибе Расим, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и секретарят на Община Разград Нели Добрева се срещнаха днес с посланика на Аржентина Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф. В срещата участва и началникът на Търговско-икономическия отдел в Посолството на Аржентина Хуан Игнасио Канио Бабасо.

Пред дипломата зам.-кметът Добрин Добрев представи основни акценти в икономическото развитие на региона,  както и в богатото културно-историческо наследство и събития в културния календар на града. Г-н Добрев изтъкна и спортната гордост на региона – ПФК“Лудогорец“, като уточни, че в клуба в момента играе футболистът от Аржентина Матиас Тисера, на чийто голмайсторски качества феновете разчитат за мача на тима днес в турнира „Лига Европа“, а и в останалите мачове.

Ръководството на Община Разград и Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф обсъдиха възможностите Разград да се побратими с аржентински град със сходни характеристики. Дипломатът уточни, че вече няколко български града, сред които Раковски, Русе и Сопот, имат развити партньорски отношения с градове в Аржентина. Обсъдена бе и възможност за посещение на посланика в Разград по време на следващо издание на Панаира на киселото мляко, както и на фолклорен състав, който да участва в концертната част на събитието, а също и за представяне на типична аржентинска храна по време на Панаира. Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф разказа, че за презентация пред земеделски производители, организирана днес от „AgroTime Technic“ в Разград, е донесъл типични ясния от Родината си – емпанади и аржентински сладки. Сподели още, че в Аржентина има български общности, които пазят традиции от България, включително кулинарните, дипломатът разказа, че и неговото семейство е от български произход и е запознат с част от традициите.

Той подари на ръководството на Община Разград картички и пощенски марки, издадени по повод 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина, като ги подписа непосредствено преди връчването им. Репродукция на един от символите на Разград – „Златния Пегас“ – пък бе подаръкът на заместник-кмета Добрин Добрев за Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасоф.