Във втория ден от Панаира на киселото мляко ръководството на Община Разград посрещна четирите гостуващи танцови състава от Еквадор, Украйна, Гърция и Индия, съобщиха от пресцентъра на местната управа.
Украинският танцов ансамбъл „Гороцвит“ е съставен от младежи лаборанти, медици и кандидат-студенти по медицина. Групата бе посрещната от председателя на Общинския съвет-Разград Надежда Радославова и двамата зам.-кметове Галина Георгиева и Ердинч Хасанов.
Те приветстваха гостите на града, като Радославова подчерта, че ние сме славянски народи и се чувстваме близки. „Благодаря ви, че запълнихте със съдържание нашия празник“, каза още тя.
Хората не могат да са сити само с хляба, трябва духовна храна, каза ръководителят на украинския състав и допълни, че точно затова са тук и са открили много общо между българския и украинския фолклор.
Групата от Еквадор бе посрещната от кмета на Разград д-р Валентин Василев и от секретаря на Общината Нели Добрева. Градоначалникът представи общината и особеностите на живота тук. „Групата е много щастлива, че е тук“, казаха ръководителите на състава и разказаха за тяхната страна.
Галина Георгиева запозна гостите от Гърция със специфичността на българския фолклор. Тя уточни, че той е единственият в света, за който са характерни неравноделните тактове. Дано се върнете отново тук, им пожела Надежда Радославова. Галина Георгиева каза, че за малкото време, в което са тук, ще установят, че имаме много общи неща и не само във фолклора, но и като цяло в общия манталитет на балкански народи.
Индийската Спандън група от провинция Куджара, съпроводена от експерта в Община Разград Камен Кулев, се представи пред кмета д-р Василев. Групата е съставена от хора от три различни града.
„Много сте красиви, шарени и цветни и това има положително въздействие, все едно е постоянен празник“, каза градоначалникът.
Индийската ръководителка поясни, че сарито е тяхна ежедневна дреха. Те имат много фестивали – всеки месец, музикални, танцови и религиозни.