Със залесителна акция вчера Община Разград отбелязва Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото „Гората е живот”. В нея се включиха кметът на Разград д-р Валентин Василев, зам.-кметът Галина Георгиева, председателят на местния парламент Надежда Радославова и представители на медиите.

Акцията по залесяване бе организирана от директора на ОП „Разградлес“ инж. Милена Манева в землището на с. Киченица. Манева съобщи, че терен от 20 декара ще бъде залесен с 15 000 двугодишни фиданки от дървесен вид цер. Според отделения финансов ресурс в размер на 10 000 лева тази година ще бъдат залесени общо 50 декара, но от догодина сумата ще бъде завишена, обясни още Манева. Освен цер, ще бъдат залесени дървесни видове като акация и червен дъб.

Сериозен проблем обаче остава незаконната сеч в общинските гори. При констатираните случаи от горските стражари и съставените на нарушителите актове, се оказва, че събираемостта е изключително трудна. Дори конфискацията на каруцата и коня не спира нарушителите, намират друга и продължават със сечта, коментира още директорът на ОП „Разградлес”. За нарушителите и нарушенията предприятието ежегодно изпраща информация в Регионалната дирекция по горите.