Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев, заместник-кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов и председателят на ПК по младежта и спорта към ОбС – Разград Галин Парашкевов се срещнаха днес с гросмайстор Ивайло Енчев и неговия треньор мс Росен Русев. На срещата присъстваха още бащата на Ивайло – Енчо Енчев и друг виден разградски шахматист – Иво Владимиров.

В началото на миналата седмица от Международната шахматна федерация обявиха, че в Грузия по време на конгрес на Федерацията Ивайло Енчев е получил официално най-висшето шахматно звание – гросмайстор. Това бе повод ръководството на Община Разград да изкажат своите поздравления и благодарности и да връчат на двамата почетни плакети на Общината. Освен това те получиха и финансов стимул. Кметът им пожела бъдещи успехи. Иво Владимиров, който е ментор на гросмайстора от Разград, благодари на Община Разград за подкрепата.

Ивайло Енчев е на 29 години и е сред най-младите гросмайстори в България. Първоначално го обучава баща му, а след това с него се занимава и мс Росен Русев. Участва в престижни турнири в страната и чужбина. Мс Росен Русев е с много голям дял за огромните успехи на гросмайстор Ивайло Енчев, който възроди славата на българския шахмат от седем години насам. Постижението на Ивайло Енчев е голямо не само за Разград, а и за страната. Последният български шахматист, утвърден за гросмайстор, е в далечната 2011 година.

Утре Ивайло Енчев пътува за Франция, където ще участва в сериозен международен турнир, а в края на годината ще има още едно участие, този път в Германия.