Русенският университет направи дарение от 40 предпазни шлема за медиците от Разград. Седем шлема са предоставени на ДКЦ I, а останалите от предпазните средства са дарени на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Дарението е връчено от административния директор на Филиала в Разград проф.д.н. Станка Дамянова. От името на Ректора чл. кор. проф. Христо Белоев тя уверила ръководствата на двете здравни заведения, че Русенският университет ще продължи с благородните мисии, за да бъде в помощ на хората от региона.

За 20 дни в Русенския университет са изработени и дарени над 1800 предпазни шлема. Те са предоставени на болници, медицински центрове, дентални практики, центрове за спешна медицинска помощ и други медицински институции. Шлемове са получили също бщопрактикуващи лекари, зъболекари, медицински работници и фармацевти, институции и граждани със спешна нужда.

За реализацията на дейностите по безвъзмездното изработване и предоставяне на 3D принтирани шлемове  в началото на инициативата се ангажират  преподаватели от Катедра „Телекомуникации“. След това  към тях се присъединяват и преподаватели от факултетите „Машинно-технологичен“, „Аграрно-индустриален“ и „Природни науки и образование“. Проектите на 3D-принтираните предпазни шлемове са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Чехия. Материали за изработването им са предоставени от няколко фирми.