По повод Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатити и на 1-ви декември – Световен ден за борба срещу СПИН Регионалната здравна инспекция в Разград провежда кампания за безплатна диагностика на ХИВ и други трансмисивни заболявания.
В периода от 1 до 11 декември всеки делничен ден от 8,30 до 15,30 часа гражданите могат да се изследват за СПИН, Хепатит В и С в кабинет 301 в сградата на инспекцията.
За СПИН изследванията са готови в рамките на 15 минути, като е необходима само капка кръв от пръста. Хепатитите се установяват с венозна кръв.
Във връзка със Световния ден за борба срещу СПИН, по традиция Регионалната здравна инспекция организира здравно-образователна кампания и презентации с ученици от училища в Разград, Исперих, Лозница и Самуил.
Мобилен екип на здравната инспекция ще предостави и възможност за доброволно и анонимно изследване за ХИВ на лица над 16 годишна възраст сред ученици в Лозница и Завет.
Както всяка година, така и тази, по време на кампанията медицински специалисти в училищата и доброволци на Българския младежки червен кръст ще раздават здравно- образователни материали и презервативи.