Регионална здравна инспекция – Разград организира  „Дни на отворени врати“ през периода 29 юли – 02 август 2019 г. с възможност за безплатни изследвания за хепатит В и С всеки делничен ден от 8.30 ч. до 15.00 ч. в сградата на ул.„Кирил и Методий“ №8, отдел „Медицински изследвания“ (стая 301, етаж ІІІ ). Инициативата е по повод Световният ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли.

Целта е повече хора по света да се информират за заболяването и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението му. Денят се свързва с рождената дата на откривателя на вируса на хепатит B – нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг.

Кампанията през 2019 г. ще протече под мотото: „Инвестирайте в премахване на хепатита“. Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%.

Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да предизвикат остра и хронична инфекция и възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.По данни на Световната здравна организация вирусните хепатити В и С засягат 325 000 000 души по света, причинявайки 1 400 000 смъртни случая годишно. В Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Една от причините за това е липсата на национален скрининг. По данни на Министерство на здравеопазването до края на месец октомври тази година предстои приемане на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2019-2023 г.